Fastelavns mandag.

23. februar 2009 at 06:17 2 kommentarer


Idag går trolde, prinsesser og andre spændende udklædte skabninger rundt på gade og vej. De rasler og synger “boller op, boller ned…” , det er fastelavns mandag og her i vores lokalområde fejres det ved, at børnene går fra hus til hus. Igår var børnene samlet til fastelavns fest med tøndeslagning og cirkus. Sådan har det været i mange år her og det er vel så en tradition. Men hvorfor er det egentlig vi holder fastelavn?

Nedenstående indlæg er fra historie online  . 

Hvorfor holder vi Fastelavn?

Fasten forsvandt, men festen, der fungerede som optakt til højtiden bestod.

Fastelavn er en skik, der har rødder tilbage til tiden før reformationen. I den katolske tid var fastelavn indgangen til den 40 dage lange faste. Udover at give mulighed for at nyde alle de spiser, der snart ville blive forbudt, er fastelavnen også en ventiltradition. En periode, hvor verden vendes på hovedet, og hvor de almindelige normer ikke gælder.  

Forberedelse til påske
Fastetiden var en fysisk og åndelig forberedelse til påsken, og genopstandelsens mirakel. Fastelavn, på tysk:”fastelabend”, dvs. “faste-aften” var aftenen før fasten. I syd-europæiske lande kaldes den lignende fest karneval. “Carne vale” betyder “Farvel kød!” 
Før reformationen i 1536 var fastetidens mad groft brød, fisk og lignende. Før fastens start ville man naturligvis – så vidt pengepungen tillod det – gerne smovse i lidt af dét, der snart ville være forbudt, i over en måned: fint brød, kød og fede spiser. Efter reformationen blev fasten i katolsk forstand afskaffet, men fastelavnen blev bibeholdt som folkelig skik.

Fedt, hvidt og flæsket
Det er madtraditionerne, der har sat præg på dagenes navne: Søndagen blev til “flæske-søndag” og tirsdagen kaldtes “hvide tirsdag” eller “fede tirsdag”. Det “hvide” skal forstås som mælkespiser. Nogle kilder nævner, at alle dagene kaldtes for “flæskedagene”. Askeonsdag gik det løs med fasten for almindelige mennesker, hvorimod de gejstlige oprindeligt begyndte allerede fastelavnsmandag.

dsc044831

Ved fastelavnsfesten igår var der Cirkus. 

Fejres der fastelavn der hvor du bor?

Reklamer

Entry filed under: Tradition. Tags: , , , .

Sort – hvid søndag. Mandagstema.

2 kommentarer Add your own

  • 1. Madame  |  23. februar 2009 kl. 06:34

    Dejligt at læse, Oline! Nej jeg tror ikke, at de få unger, der bor tæt ved os, fejrer fastelavn hjemme – men de gør det helt sikkert på deres skoler, i vuggestuer og børnehaver. Det er rigtig hyggeligt at holde fast i gamle traditioner 😉

  • 2. olinesunivers  |  23. februar 2009 kl. 06:40

    Madame:
    Helt enig og engang imellem skal der “arbejdes” lidt for, at holde liv i traditionerne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Lidt om mig

Jeg er en kvinde på 38 år, gift og mor til 3 skønne piger på 18, 15 og 10 år. Udover os 5 hører der også 2 skønne hunde af racen Kromfohrländer og1 kat til familien. Du vil her på siden blive præsenteret for livet og alt hvad det indebærer, set fra mit univers.

Nye kommentarer

Kontakt

Du er velkommen til, at kontakte mig på: olinesunivers@gmail.com

%d bloggers like this: