Mortensaften

10. november 2008 at 18:03 5 kommentarer


Jeg er ret vild med traditioner. Jeg holder af gentagelsen, hyggen, snakken om “kan du huske sidste år” osv.

Idag er det mortensaften og historien siger:

Hvorfor skal man 
have andesteg Mortensaften?

Den mest berømte Martinslegende er uden tvivl den, der handler om, hvordan han fik sit embede som biskop

Den meget hellige – men også ydmyge – Sankt Martin var ikke interesseret i denne forfremmelse, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem – og tvunget til at blive biskop.  Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at dekretere en straf over de irriterende gæs, nemlig at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem.

Fra 1500-tallets Köln kendes en beretning om Martinsgås, som nævner stegen som en overordentlig – og på det tidspunkt gammel – lækkerbidsken. Gåsen står på bordet som hovedret, sprødstegt, og fykdt med æbler, rosiner og kastanier.

Da en gås imidlertid er et både temmeligt stort og dyrt måltid, er den her til lands efterhånden blevet erstattet af den både mindre og billigere and. (Kilde: Historie-online.dk)

Selvfølgelig skulle vi da også spise and herhjemme hos os idag, præcist som vi plejer. Men idag var vi kun 3 hjemme, manden er på døgnvagt og mellemste i klub. Derudover var jeg først hjemme så sent så det ikke kunne blive i egen ovn anden blev tilberedt. Vi valgte den lettet løsning, 2 kuverter ud af huset fra den nærliggende kro.

Vi har holdt traditionen i hævdt, spist dejlig mad og hygget os. Nu sidder yngste og jeg alene tilbage, ældste er taget afsted til svømning, sådan må det være når Mortensaften har valgt at være en hverdagsaften.

Fejrer du Mortensaften?

Reklamer

Entry filed under: Tradition. Tags: , , .

Fit Et godt grin

5 kommentarer Add your own

 • 1. Anette  |  10. november 2008 kl. 18:20

  Nej vi fejrer ikke mortensaften med and. Det blev for sent inden min mand var hjemme men måske næste år…. Vi kunne selvfølgelig have gjort som jer og bestilt noget udefra men det tænkte vi ikke på.

 • 2. olinesunivers  |  10. november 2008 kl. 18:41

  Anette: Det var lidt af et tilfælde at vi kom i tanke om, at det var idag. Ellers havde menuen været æggekage:)

 • 3. Marina  |  10. november 2008 kl. 20:40

  Det var en god idé at bestille ude fra syndes jeg, for det er altså lidt upraktisk med andesteg på en mandag. Vi har inviteret gode venner på forsinket mortensaften på lørdag, på den måde kan vi nyde den gode mad i den rette festlige ånd selvom det så ikke bliver lige på dagen. I fryseren ligger både vildgås og vildand og så bliver der nok også indkøbt et tamkræ til ungerne der bedre kan lide den mildere smag. I øvrigt har jeg altid syndes at det var lidt strengt overfor ænderne at de sådan skal bære gæssenes straf.

 • 4. Olines  |  10. november 2008 kl. 21:05

  Marina: Ja det kan du have ret i.

 • 5. Madame  |  11. november 2008 kl. 08:37

  Det var en dejlig beskrivelse, Oline!
  Nej, men det er synd, at vi ikke fejrer Mortensaften. Vi fik kylling i går og snakkede faktisk om, at det var vores Mortenskylling 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Lidt om mig

Jeg er en kvinde på 38 år, gift og mor til 3 skønne piger på 18, 15 og 10 år. Udover os 5 hører der også 2 skønne hunde af racen Kromfohrländer og1 kat til familien. Du vil her på siden blive præsenteret for livet og alt hvad det indebærer, set fra mit univers.

Nye kommentarer

Kontakt

Du er velkommen til, at kontakte mig på: olinesunivers@gmail.com

%d bloggers like this: